Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

Ik accepteer de privacyvoorwaarden
Nu uw afspraak inplannen
Menu
Afspraak inplannen

Wat kun je doen aan lage rugpijn?

Soms ligt de oorzaak een stap verder dan aanvankelijk gedacht wordt.

Lage rugpijn, lumbago, spit, lendenpijn of lage rugklachten.

Allemaal termen waarmee hetzelfde bedoeld wordt. Maar wat kun je doen aan lage rugpijn? Wat doe je als het jou gebeurd? Dat je rug ineens blokkeert als je overeind komt, dat je je verdraaid of dat het erin schiet tijdens het bukken? Van alle volwassenen krijgt 50-90% ooit te maken met een of meerdere episodes van rugklachten.

In het begin is de pijn vaak het heftigst. Het is verstandig je activiteiten te doseren en te luisteren naar wat je wel en niet kunt. Vaak blijken activiteiten die je langer volhoud niet prettig. Langer zitten of langer staan. Probeer de houding zo veel mogelijk af te wisselen. Wanneer de pijn heftig is of wanneer je niet kunt ontspannen kun je tijdelijk pijnstillers gebruiken. Paracetamol is dan een optie. Er zijn ook zwaardere pijnstillers zoals diclofenac of ibuprofen. Over het algemeen geld dat je het best in beweging kunt blijven. Door te bewegen help je je spieren weer ontspannen. Je kunt ook oefeningen doen om je rug soepeler te maken.

Bij 75-90% herstellen de rugklachten spontaan binnen 4-6 weken.

Rugklachten kunnen even tijd nodig hebben om te herstellen. Zes weken klinkt erg lang, maar valt binnen een normaal herstel. Normaal herstel houd een stijgende lijn in. Geleidelijke hervatting en/of uitbreiding van activiteiten. Wanneer je jong bent en goed gezond heb je de grootste kans op een normaal herstel.

Als je na 3 weken nog geen verbetering merkt, wanneer je alleen maar meer klachten ervaart, wanneer je klachten langer duren dan 6 weken of wanneer je klachten elke keer terug komen is het raadzaam om contact op te nemen. Om te kijken wat de oorzaak is van het uitblijvend herstel.

Natuurlijk kun je altijd eerder contact zoeken als je vragen hebt of wanneer je je zorgen maakt.

>> ga naar contact

Maak nu hier een afspraak